Rzymskie kolegia prywatne we współczesnej historiografii - Przemysław Wojciechowski (In Gremium. Studies in History, Culture and Politics, 2025)
Sposób, w jaki rzymskie kolegia prywatne były przedstawiane przez nowożytną historiografię zmieniał się od zaproponowanej przez Theodora Mommsena wizji „kolegiów pogrzebowych” zrzeszających przedstawicieli najuboższych warstw społecznych, którzy w kolegiach mieli szukać przede wszystkim gwarancji godnego pochówku, aż po koncepcję kolegiów jako „prestige groups” dla członków rzymskiej „klasy średniej”. Zmieniające się w ciągu niemal dwóch stuleci oceny, interpretacje i wyobrażenia historyków na temat rzymskiego korporacjonizmu same stały się przedmiotem badań historycznych. Niestety ta istotna dla rozwoju europejskiej historiografii i nauk społecznych debata przeszła niemal całkowicie bez echa w polskim dyskursie naukowym. Polscy historycy bardzo rzadko podejmowali problematykę korporacyjną, a jeśli to czynili, ich studia miały raczej charakter analityczny, w niewielkim stopniu uwzględniając nowe postulaty metodologiczne. Celem tej publikacji jest przedstawienie głównych etapów badań nad rzymskim korporacjonizmem – od rozprawy Theodora Mommsena De collegis et sodaliciis Romanorum z 1843 r. zaczynając, poprzez klasyczne już opracowania Jeana Pierre’a Waltzinga i Francesco De Robertisa, a na opublikowanych w drugiej dekadzie XXI w. pracach takich autorów jak Dorothea Rohde czy Jinyu Liu kończąc.