Poeti in gara e pubblica rappresentazione: indagine epigrafica sui certamina poetarum - Tiziana Carboni (In Gremium. Studies in History, Culture and Politics, 2016)
Współzaw odnictwo poetów a reprezentacja publiczna. Refleksje epigraficzne o certamina poetarumW prezentowanym artykule przedstawiono analizę inskrypcji potwierdzających udział poetów w ramach konkursu poetyckiego. Pozyskane dane będą analizowane w kontekście istniejących stosunków i zależnościkulturowych między Ludi i certamina, a następnie także w kontekście Certamen Capitolinum. Była to konkurencja, która w efekcie doprowadziła do utworzenia regularnych certamina poetarum. Ostatecznym celem jest pokazanie, że poeci postrzegali udział w Certamen za wielki zaszczyt, ponieważ ten udział dawał możliwość publicznego eksponowania swoich poetyckich umiejętności.