Western European Union as a risk management mechanism for the European Communities and European Union - Małgorzata Madej (In Gremium. Studies in History, Culture and Politics, 2015)
Unia Zachodnioeuropejska jak o mechanizm zarządzania ryzykiem w EuropieW artykule proponuję krytyczne podejście do Unii Zachodnioeuropejskiej w kontekście ochrony integracji europejskiej od potencjalnego ryzyka. Rozważam problem zbyt ambitnych propozycji, które mogły wzniecić protesty państw członkowskich, stron trzecich lub zostać odrzucone. Następnie wskazuję na rozmaite mechanizmy eliminacji i ochrony przed ryzykiem tego typu wypracowane podczas integracji europejskiej. Następnie badam mechanizm działania Unii Zachodnioeuropejskiej, pokazując jej rzeczywistą rolę po 1950 r.