JEAN CALAS IN THE GERMAN PUBLIC SPHERE: MEDIAL TRANSFORMATIONS OF A LEGAL CASE - Alix Winter (In Gremium. Studies in History, Culture and Politics, 2012)
Artykuł dotyczy europejskiego wymiaru rozwoju sfery publicznej w XVIII wieku. Stosując analizę wydarzeń medialnych, autor sugeruje, że od swojego początku sfera publiczna obejmowała w pewnym stopniu całą Europę. Sprawa affair calas, skandal sądowy, który miał miejsce we Francji w latach 60 osiemnastego wieku dotyczący protestanckiego kupca, który pomimo swojej niewinności został skazany na łamanie kołem, pokazuje, że już w połowie osiemnastego wieku wieści rozpowszechniały się poza granice państw. Niemiecka prasa doniosła o historii rodziny Calas w tym samym czasie co francuska. Dodatkowo, wydarzenia te równomiernie zainspirowały poetów i malarzy w obu tych państwach. W zasadzie, podczas analizy kolejnych podań dotyczących sprawy Calas można zauważyć, że budziła ona zainteresowaniew Niemczech nawet wcześniej niż we Francji. Prawie natychmiast po rozpowszechnieniu się wieści w Europie, w Niemczech powstały adaptacje teatralne dotyczącesprawy, natomiast we Francji pojawiły się one dopiero po wybuchu rewolucji francuskiej, której charakter upolitycznił adaptacje tym samym znacznie różniąc je od niemieckich.Niemcy podkreślili nieszczęścia jakie spotkały protestancką, aczkolwiek oświeconą mieszczańską rodzinę Calas i przedstawiali je jako rodzinną tragedię, natomiast Francuzi wykorzystali sprawę jako przykład niesprawiedliwości starego systemu sądownictwa. Postrzeganie i punkt widzenia na affaire calas różnił się w zależności od kraju. Medialność tego wydarzenia pokazuje również, że Europejczycy byli informowani o wydarzeniach w ten sam sposób. Można zatem twierdzić, że nigdy nie funkcjonowały narodowe sfery publiczne we Francji, w Niemczech czy gdziekolwiek indziej w Europie. Komunikacja i wszelkie jej formy są przekazem kulturowym i nie można jej postrzegać jako odbywającej się wewnątrz zamkniętych granic. To właśnie naruszalność tych granic dowodzi rozwoju kultury europejskiej w osiemnastymwieku jak i dziś.