The spirit of the law and Europe: the theory of the „exemplum” and „recognition” - Gutiérrez Aguilar, Ricardo (In Gremium. Studies in History, Culture and Politics, 2013)
Duch prawa w Europie: Teoria „przykładu” i „rozpoznanie” Artykuł przedstawia rozważania nad właściwym znaczeniem pojęcia prawa, wpisujące się w dyskusję na temat jego konkretnego i abstrakcyjnego ujęcia. Posługując się arystotelesowską ideą phrónesis, autor stara się rozstrzygnąć problem metodą konceptualnej podróży, rozpoczynającej się od Ius romanum w czasach starożytnych, biegnącej poprzez nowożytny Kodeks Napoleona i znajdującej swój kres we współczesnym projekcie Konstytucji Europejskiej.